Dudok Quartet Amsterdam

Dudok Quartet Amsterdam (foto: Marco Borggreve)

Logo Muziek op Stapel

Concertagenda


Dudok Quartet Amsterdam

Op zaterdagavond 18 mei 2019 treedt Dudok Quartet Amsterdam op. Er worden werken uitgevoerd van J. Haydn, T. Keuris en L. van Beethoven.
Aanvang 20.00 uur. Kaartprijs € 20,00 (jongeren tot 21 jaar € 10,00).

Bezetting

Judith van Driel, viool
Marleen Wester, viool
Marie-Louise de Jong, viola
David Faber, cello

Wijzigingen voorbehouden


Programma

Joseph Haydn (1732-1809) - Strijkkwartet in C groot opus 20 no. 2
I. Moderato
II. Capriccio. Adagio
III. Menuetto
IV. Fuga a 4 sogetti

Tristan Keuris (1946-1996) - Strijkkwartet nr. 2

Pauze

Ludwig van Beethoven (1770-1827) - Strijkkwartet in Bes groot opus 130
I. Adagio ma non troppo - Allegro
II. Presto
III. Poco scherzoso
IV. Alla danza tedesca
V. Cavatina
VI. Grosse Fuge

Programmawijzigingen voorbehouden


Over de musici

De leden van dit kwartet leerden elkaar kennen in het Ricciotti Ensemble en studeerden bij het Alban Berg Quartett in Keulen, vervolgens aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel. Naast de Borletti-Buitoni Trust Award 2018 won het kwartet prijzen op het internationaal strijkkwartetconcours in Bordeaux en het Internationaal kamermuziekconcours in Weimar. In 2014 ontving het kwartet de prestigieuze Kersjesprijs.
Het kwartet trad inmiddels op in veel van Europa's grootste zalen en festivals. Hoogtepunten van het seizoen 2018/19 omvatten onder andere optredens in Milaan, Mantua, Venetië, Utrecht en Rotterdam, een terugkeer naar zowel het Concertgebouw als het Muziekgebouw in Amsterdam en optredens tijdens het Streichquartett Festival in Heidelberg.

Over het programma

Het seizoen 2018-2019 staat voor het Dudok Quartet in het teken van Beethoven. In 1825 deed Beethoven de wereld op zijn grondvesten schudden met zijn strijkkwartet opus 130. Jan Caeyers beschrijft het stuk in zijn biografie over Beethoven als "een monsterverhaal in zes afleveringen". Het gewicht van de compositie ligt in de snelle en zeer complexe hoekdelen. Daar tussenin componeerde Beethoven vier goed in het oor liggende en overzichtelijke middendelen. De Cavatina, het zeer emotionele vijfde deel, vond Beethoven zelf de kroon op zijn werk. Telkens als hij eraan dacht sprongen de tranen hem in de ogen. Daarna volgt de Grosse Fuge. Volgens Stravinsky "een absoluut hedendaags stuk dat altijd hedendaags zal blijven." Het Dudok Quartet Amsterdam dompelt zich een jaar lang onder in dit ongekende meesterwerk, waarbij het wordt gekoppeld aan verwant ouder en nieuwer werk.

© Alle rechten voorbehouden