Lavinia Meijer

Lavinia Meijer (foto C. Breider)

Logo Muziek op Stapel

Nieuws

Nieuwsbrief 7 oktober 2018


Op zaterdag 10 november 2018, om 20.00 uur
in de Bonifatiuskerk te Oldeberkoop

Het Aristos Quartet

Dmitry Ivanov, viool
Otto Bakker, cello
Sylvain Dessane, altviool
Tommaso Fracaro, viool (vervangt Evelien Jaspers)

Werken van Haydn, Fischer en Janáček


Over de musici:

In november 2016 trad het jonge Aristos Quartet voor het eerst op in Oldeberkoop. Dit jonge strijkkwartet was uitverkoren om de twee jaar durende voltijdse opleiding te volgen aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) en had deze specialisatie toen bijna afgerond. Hun spel was indrukwekkend en werd zeer door het publiek gewaardeerd. Inmiddels is het Aristos Quartet een begrip op Nederlandse en buitenlandse podia. Zo traden zij op bij het Grachtenfestival in Amsterdam, Festival Classique in Den Haag, het Orlando Festival in Limburg en het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen in Utrecht, en verder op diverse podia in het buitenland, zoals het Edinburgh Festival. In de periode 2018/2019 voegt violist Tommaso Fracaro zich bij het kwartet, vanwege een speelrustperiode van Evelien Jaspers. Tommaso was mede oprichter van het Taag Stringquartet dat diverse prijzen won en op vele internationale festivals optrad. Tommaso studeert bij Heime Müller (Artemis Quartet) in Lübeck en had met zijn kwartet van veel dezelfde docenten les als het Aristos. De leden zijn erg blij met deze samenwerking en opgelucht dat het kwartet toch op volle toeren voortgezet kan worden.

Over het programma:

Het strijkkwartet geldt als het meest gewichtige genre van de kamermuziek - muziek voor kleine bezetting die thuis kon worden uitgevoerd en nu in de kleine concertzalen klinkt. Net als bij de klassieke symfonie is Haydn de man die het groot maakte. Hij schreef er 68. De meeste componisten van naam na hem hebben op zijn minst een poging ondernomen om een strijkkwartet te maken. Aldus muziekredacteur Merlijn Kerkhof, die Janáček zijn favoriete componist noemt: "Intieme brieven heet zijn buitenissige kwartet dat hij schreef naar aanleiding van zijn liefde voor een veel jongere vrouw. Janáček was een meester van de ijzige klanken: hij benutte allerlei effecten, zoals het strijken op de kam van de viool, wat een onaangenaam scherp geluid geeft."

"Morava" van de hedendaagse componist Fischer is een muzikale ode aan de provincie Moravië. De volksmuziek is omschreven als onvervalst rauw, kleurrijk en ronduit swingend.

Tip: Twee restaurants in Oldeberkoop bieden een concertmenu. U kunt hiervoor bij hen reserveren:
- Hotel Restaurant Lunia, telefoon: (0516) 45 25 55
- Gasterij Hof van Oldeberkoop, telefoon: (0516) 45 14 90


Kaarten kosten € 15,00 (tot 21 jr.: € 10,00) incl. programma en drankje, te bestellen via muziekopstapel@gmail.com of telefonisch te reserveren bij bestuurslid Simon Been: (0516) 42 66 04.

Met muzikale groet van het bestuur van Stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek!

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen: stuur een e-mail naar muziekopstapel@gmail.com met vermelding "graag verwijderen uit Muziek op Stapel"

Muziek op Stapel respecteert uw privacy. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.muziekopstapel.nl/privacyverklaring.html


© Alle rechten en programmawijzigingen voorbehouden