Lavinia Meijer

Lavinia Meijer (foto C. Breider)

Logo Muziek op Stapel

Nieuws

Nieuwsbrief november 2018


Beste muziekliefhebber,

Hoewel we u doorgaans berichten over onze komende concerten, willen we u graag vertellen over de kinderconcerten die we op 19 oktober jl. organiseerden. Het idee daarachter is dat we jong publiek willen laten kennismaken met klassieke muziek. Zo kwamen meerdere klassen van zes verschillende basisscholen uit de omgeving, met hun begeleidende ouders en leerkrachten af op het driemaal achtereen uitgevoerde "Peter en de Wolf". Dit concert, een werk van de Russische componist Sergei Prokofiev is een concert met een vertelling. Het Amsterdam Wind Quintet dat dit uitvoerde, samen met verstelster Talitha van der Spek, heeft uitgebreide ervaring in de omgang met kinderen. De hoge kwaliteit van de muziek en vertelling, met spannend acteerwerk van Talitha van der Spek, vielen direct op. Het was leuk te zien hoe enthousiast en geboeid de kinderen waren. Mede omdat de concerten snel volgetekend raakten en enkele scholen daarom teleurgesteld moesten worden, zullen we het komend jaar weer een kinderconcert proberen te organiseren.

We sluiten dit jaar onze serie voor u af met het concert op 10 november 2018. Het jonge Aristos Quartet speelt dan strijkkwartetten van Haydn, Fischer en Janáček. Het belooft een mooi en bijzonder concert te worden, met werken die niet alledaags zijn!

Kaarten kosten € 15,00 (tot 21 jr.: € 10,00) incl. programma en drankje, te bestellen via muziekopstapel@gmail.com of telefonisch te reserveren bij bestuurslid Simon Been: (0516) 42 66 04.

Ook is inmiddels ons programma voor 2019 rond!

We beginnen op 2 maart 2019 met bruisende Italiaanse barokmuziek: het programma Frizzante, werken van onder meer beide Scarlatti's, leverde het achtkoppig barokensemble Combattimento enkele dagen terug nog een uitverkochte Oosterpoortzaal op en een zeer lovende recensie. Dan volgt jong talent: Floor Le Coultre, viool, en Martin van Hees, gitaar, spelen op 30 maart muziek van Granados en Piazzolla.

Op 18 mei treedt het Dudok Quartet op. "Het Dudok Kwartet maakt telkens opnieuw duidelijk hoe veel kanten je met een strijkkwartet op kunt" aldus een recensie deze zomer in de Volkskrant. Het kwartet speelt bij ons onder meer werken van Haydn en Beethoven.

Na de zomer, op 14 september, komt een wereldberoemde trompettist naar Oldeberkoop: Matthias Höfs; hij wordt aan het orgel begeleid door Christian Schmitt en zij spelen werken van JS Bach, Vivaldi en Tartini.

We zijn trots dat ook een aanstormend jong barokensemble uit Frankrijk, dat al vele prijzen in de wacht sleepte, naar Oldeberkoop komt: Le Consort speelt werken van de Franse componist Dandrieu, die wij hier weinig horen, maar ook van bekendere componisten als Purcell. We sluiten het jaar af met het veel geroemde Nederlandse Ragazze Quartet, dat werken speelt van Bartók, Piazolla, JS Bach, Long en Volans.

Wij zijn blij het abonnement voor deze zes concerten aan te kunnen bieden voor een nog lagere prijs dan vorig jaar, namelijk € 95,00. Bij een abonnement hebt u recht op een vaste plaats in de kerk bij de concerten. De kaarten zijn overdraagbaar en u krijgt per jaar een gratis extra kaartje voor een concert naar keuze. De huidige abonnementhouders kunnen hun vaste plaatsen houden, indien zij voor half januari 2019 hun abonnement verlengen.

Met muzikale groet van Muziek op Stapel

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen: stuur een e-mail naar muziekopstapel@gmail.com met vermelding "graag verwijderen uit Muziek op Stapel"

Muziek op Stapel respecteert uw privacy. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.muziekopstapel.nl/privacyverklaring.html


Kinderconcert 19 oktober 2018


Op vrijdag 19 oktober, vlak voor het begin van hun herfstvakantie, konden basisschoolleerlingen genieten van een echt kinderconcert. Het muzieksprookje Peter en de Wolf van de componist Sergei Prokofiev werd uitgevoerd door het Amsterdam Wind Quintet met de verstelster Talitha van der Spek. Talitha van der Spek heeft jaren terug al eens in Oldeberkoop opgetreden, als sopraan in een concert voor Muziek op Stapel, maar ditmaal dook zij dus vol enthousiasme in de rol van - soms ook zingende - vertelster/actrice. De inschrijving voor dit evenement, dat in samenwerking met Kunst &COO is georganiseerd, was snel volgetekend. Er kwamen in totaal 6 basisscholen, verdeeld over de drie voorstellingen. In Peter en de Wolf worden de dieren en mensen door een eigen instrument uitgebeeld: de vogel wordt gespeeld door de fluit, de eend door de hobo, de kat door de klarinet, de wolf door de hoorn en opa wordt gespeeld door de fagot. Een spannend sprookje, waarbij Peter in het bos bij het huis van zijn opa allerlei avonturen beleeft.

De kinderen deden vol aandacht en overgave mee, zoals met raden naar de naam van de verschillende instrumenten (fagot, hoorn, klarinet, hobo en dwarsfluit). De fagot werd door een leerling van de Tjongeling meteen herkend! Ook wezen zij aan welk instrument welk dier uit het sprookje moest uitbeelden: de vogel, de eend, de kat en de wolf.
Het Amsterdam Wind Quintet speelt sinds 2011 deze educatieve kindervoorstelling Peter en de Wolf. Hun uitgebreide ervaring in de omgang met kinderen en de hoge kwaliteit van de muziek en vertelling vielen direct op. Na afloop kregen de kinderen een kleine attentie mee, in de vorm van een kleurplaat. Al met al een geslaagde dag, die om herhaling vraagt!


Amsterdam Wind Quintet en Talitha van der Spek
Amsterdam Wind Quintet en Talitha van der Spek

(foto C. Breider)

Nieuwsbrief 7 oktober 2018


Op zaterdag 10 november 2018, om 20.00 uur
in de Bonifatiuskerk te Oldeberkoop

Het Aristos Quartet

Dmitry Ivanov, viool
Otto Bakker, cello
Sylvain Dessane, altviool
Tommaso Fracaro, viool (vervangt Evelien Jaspers)

Werken van Haydn, Fischer en Janáček


Over de musici:

In november 2016 trad het jonge Aristos Quartet voor het eerst op in Oldeberkoop. Dit jonge strijkkwartet was uitverkoren om de twee jaar durende voltijdse opleiding te volgen aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) en had deze specialisatie toen bijna afgerond. Hun spel was indrukwekkend en werd zeer door het publiek gewaardeerd. Inmiddels is het Aristos Quartet een begrip op Nederlandse en buitenlandse podia. Zo traden zij op bij het Grachtenfestival in Amsterdam, Festival Classique in Den Haag, het Orlando Festival in Limburg en het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen in Utrecht, en verder op diverse podia in het buitenland, zoals het Edinburgh Festival. In de periode 2018/2019 voegt violist Tommaso Fracaro zich bij het kwartet, vanwege een speelrustperiode van Evelien Jaspers. Tommaso was mede oprichter van het Taag Stringquartet dat diverse prijzen won en op vele internationale festivals optrad. Tommaso studeert bij Heime Müller (Artemis Quartet) in Lübeck en had met zijn kwartet van veel dezelfde docenten les als het Aristos. De leden zijn erg blij met deze samenwerking en opgelucht dat het kwartet toch op volle toeren voortgezet kan worden.

Over het programma:

Het strijkkwartet geldt als het meest gewichtige genre van de kamermuziek - muziek voor kleine bezetting die thuis kon worden uitgevoerd en nu in de kleine concertzalen klinkt. Net als bij de klassieke symfonie is Haydn de man die het groot maakte. Hij schreef er 68. De meeste componisten van naam na hem hebben op zijn minst een poging ondernomen om een strijkkwartet te maken. Aldus muziekredacteur Merlijn Kerkhof, die Janáček zijn favoriete componist noemt: "Intieme brieven heet zijn buitenissige kwartet dat hij schreef naar aanleiding van zijn liefde voor een veel jongere vrouw. Janáček was een meester van de ijzige klanken: hij benutte allerlei effecten, zoals het strijken op de kam van de viool, wat een onaangenaam scherp geluid geeft."

"Morava" van de hedendaagse componist Fischer is een muzikale ode aan de provincie Moravië. De volksmuziek is omschreven als onvervalst rauw, kleurrijk en ronduit swingend.

Tip: Twee restaurants in Oldeberkoop bieden een concertmenu. U kunt hiervoor bij hen reserveren:
- Hotel Restaurant Lunia, telefoon: (0516) 45 25 55
- Gasterij Hof van Oldeberkoop, telefoon: (0516) 45 14 90


Kaarten kosten € 15,00 (tot 21 jr.: € 10,00) incl. programma en drankje, te bestellen via muziekopstapel@gmail.com of telefonisch te reserveren bij bestuurslid Simon Been: (0516) 42 66 04.

Met muzikale groet van het bestuur van Stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek!

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen: stuur een e-mail naar muziekopstapel@gmail.com met vermelding "graag verwijderen uit Muziek op Stapel"

Muziek op Stapel respecteert uw privacy. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar www.muziekopstapel.nl/privacyverklaring.html


© Alle rechten en programmawijzigingen voorbehouden