Logo Muziek op Stapel

Helikon Quartet


Helikon Quartet

Helikon Quartet (foto: Juri Hiensch)

Op zaterdag 29 februari 2020 speelt het Helikon Quartet strijkkwartetten van Wolfgang Amadeus Mozart, Fanny Mendelssohn en Felix Mendelssohn. Aanvang 20.00 uur.


Musici

Stella Zake - viool
Marieke Kosters - viool
Lotus de Vries - altviool
Renate Apperloo - cello

Wijzigingen voorbehouden


Programma

Wolfgang Amadeus Mozart (1765-1791): Strijkkwartet nr. 15 in d mineur, K.421
Fanny Mendelssohn (1805-1847): Strijkkwartet in Es groot
- Pauze -
Felix Mendelssohn (1809-1847): Strijkkwartet no. 6 in f klein, opus 80

Wijzigingen voorbehouden


Toelichting

Stichting Muziek op Stapel start haar programma 2020 met jong, aanstormend talent: het Helikon Quartet. Het programma van dit strijkkwartet heet "the circle of life". Het begint met het strijkkwartet dat Mozart schreef terwijl zijn vrouw een kind ter wereld bracht. Dan volgt het strijkkwartet van Fanny Mendelssohn en tenslotte het zesde strijkkwartet van Felix Mendelssohn, dat hij schreef als hommage aan zijn zus Fanny, toen zij net was overleden. Felix Mendelssohn, die al jaren een slechte gezondheid had, overleed een half jaar later.

Robert Schumann omschreef Felix Mendelssohn wel als "de Mozart van de 19e eeuw". Destijds vond de pianoleraar van de twee wonderkinderen Fanny en Felix, dat Fanny getalenteerder was dan haar broer. Maar hun vader schreef aan Fanny, dat muziek voor haar broer een beroep kon worden, voor haar alleen "franje" bij haar rol als huisvrouw en moeder.

Het Helikon Quartet bestaat uit vier jonge vrouwen; het werd opgericht in 2015 en maakt sinds 2017 deel uit van de Dutch String Quartet Academy.

Het kwartet trad onder meer op in de Recital Hall van het Koninklijk Concertgebouw, Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam), TivoliVredenburg (Utrecht) en Orpheus (Apeldoorn). Verder traden de vier musici op tijdens het International Chamber Music Festival Utrecht, Grachtenfestival en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, en waren ze te gast in het radioprogramma 'Opium'.

Het Helikon Quartet is de afgelopen twee jaar intensief gecoacht door het kwartet Quatuor Danel als onderdeel van het coachingsprogramma voor jong talent Rabo Next Stage, georganiseerd door TivoliVredenburg. In 2016 ontving het kwartet een beurs om masterclasses te volgen in Engeland bij het Chilingirian Quartet. In 2017 nam het kwartet als gastensemble deel aan de European Chamber Music Academy.

Kaarten

De kaartprijs bedraagt € 15,00. Voor jongeren tot 21 jaar bedraagt de kaartprijs € 10,00. Kaarten kunnen worden gereserveerd door een e-mail te sturen naar muziekopstapel@gmail.com of door telefonisch contact op te nemen met bestuurslid Simon Been, telefoonnummer (0516) 42 66 04. Het te betalen bedrag kan worden overgemaakt naar bankrekening NL33 RABO 0159 1606 50 t.n.v. ST. MUZIEK OP STAPEL. Op Concertkaarten vindt u meer informatie over het reserveren en betalen van kaarten.
Voor leerlingen basisschool en middelbare school zijn acht gratis kaarten beschikbaar. Zie ons Scholierenproject.

© Alle rechten voorbehouden