Logo Muziek op Stapel

Lavinia Meijer

Lavinia Meijer (foto Chris Breider)


Nieuws

Nieuwsbrief Helikon Quartet, 2 februari 2020


Muziek op Stapel biedt graag een podium aan jong, aanstormend talent. Ditmaal starten wij ons jaarprogramma 2020 daarom met het

Helikon Quartet,
met "The circle of life"
op 29 februari om 20.00 uur
in de Bonifatiuskerk van Oldeberkoop


Dit strijkkwartet van vier jonge vrouwen werd opgericht in 2015 en maakt sinds 2017 deel uit van de Dutch String Quartet Academy.
Het kwartet trad onder meer op in de Recital Hall van het Koninklijk Concertgebouw, Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam), TivoliVredenburg (Utrecht) en Orpheus (Apeldoorn). Verder traden de vier musici op tijdens het International Chamber Music Festival Utrecht, het Grachtenfestival en de String Quartet Biënnale Amsterdam, en waren ze te gast in het radioprogramma 'Opium'.
Het Helikon Quartet is de afgelopen twee jaar intensief gecoacht door het kwartet Quatuor Danel als onderdeel van het coachingsprogramma voor jong talent Rabo Next Stage, georganiseerd door TivoliVredenburg. In 2016 ontving het kwartet een beurs om masterclasses te volgen in Engeland bij het Chilingirian Quartet. In 2017 nam het kwartet als gastensemble deel aan de European Chamber Music Academy.
Het programma "the circle of life" bestaat uit het kwartet in d klein, kv 421 van Mozart, dat hij schreef terwijl zijn vrouw een kind ter wereld bracht. Verder speelt het kwartet het strijkkwartet van Fanny Mendelssohn en tenslotte het zesde strijkkwartet van Felix Mendelssohn, dat hij schreef als hommage aan zijn zus Fanny, die toen net was overleden.

Tip: Twee restaurants van Oldeberkoop bieden voorafgaand aan het concert een concertmenu. U kunt hiervoor bij hen reserveren:
- Hotel Restaurant Lunia, telefoon: (0516) 45 25 55
- Gasterij Hof van Oldeberkoop, telefoon: (0516) 45 14 90


Kaarten kosten € 15,00 (tot 21 jr.: € 10,00) incl. programma en drankje, te bestellen via muziekopstapel@gmail.com of telefonisch te reserveren bij bestuurslid Simon Been: (0516) 42 66 04.

Met muzikale groet van het bestuur van Stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek.


Programma 2020


Programma 2020

Leeuwarder Courant, 17 december 2019


LC_rouwadvertentie

Opera voor kinderen in Oldeberkoop, 18 oktober 2019


Amsterdam Wind Quintet, Talitha van der Spek en Thomas de Bruijn

Amsterdam Wind Quintet, Talitha van der Spek en Thomas de Bruijn (Kinderconcerten)
(foto Chris Breider)Op 18 oktober is een kinderversie van opera Assepoester uitgevoerd voor circa 330 leerlingen van acht basisscholen uit Oost- en Weststellingwerf.

De muziek is van Rossini, uit zijn opera La Cenerentola (= Assepoester). Het concept en de Nederlandse teksten zijn van kinderboekenschrijfster en dichteres Ymkje Swart, in samenwerking met Talitha van der Spek. Tenor Thomas de Bruijn zong de rollen van Snoes, Don Dinges en Prins Zondernaam. Mezzosopraan Talitha van der Spek zong de rollen van de jonge en de volwassen Assepoester. De vijf blazers van het Amsterdam Wind Quintet verzorgden de instrumentale muziek. Twee van de blazers vervulden tevens de rol van de boze stiefzusters.

De driemaal achtereen uitgevoerde opera was een groot succes. Bijzonder is dat jonge kinderen (groep 5-8) van de diverse, vaak zeer kleine, scholen keurig rustig bleven luisteren naar muziek en aria's van Rossini. En na afloop bijna allemaal zeiden dat ze het "leuk" of "mooi" vonden. De kinderopera werd door de musici dan ook prachtig uitgevoerd.

De organisatie van dit bijzondere gebeuren lag, evenals bij de op 19 oktober 2018 uitgevoerde kinderconcerten, in handen van Stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek en Kunst en COO in Ooststellingwerf. Deze bijzondere voorstelling voor kinderen is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de scholen uit de Impuls subsidieregeling en door donaties van Stichting De Oolde Schoele, Stichting Bercoop Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds


© Alle rechten en programmawijzigingen voorbehouden