Logo Muziek op Stapel

Lavinia Meijer

Lavinia Meijer (foto Chris Breider)


Nieuws

Programma 2020


Programma 2020

Leeuwarder Courant, 17 december 2019


LC_rouwadvertentie

Oldeberkoop, 24 november 2019


Beste muziekliefhebber,

Het concert op 26 oktober jl van het speciaal voor ons naar Nederland gereisde Franse ensemble Le Consort was een zeer groot succes, zoals we uit alle reacties konden opmaken. Het zal dan ook niet verbazen dat we hoorden dat dit ensemble voor de periode 2020-2021 is gecontracteerd om op te treden in de serie van de stichting Oude Muziek te Utrecht. Wanneer precies is nog niet bekend.

Wel kunnen wij nu met veel plezier aankondigen dat onze eigen serie voor 2020 rond is. Met daarin een (Johannes) passie, toptalenten als leden van het Concertgebouworkest, Niek Baar en Ella van Poucke, Erik Bosgraaf met Cordevento en een prachtig Kerstconcert. We beginnen de serie met jong aanstormend talent: het Helikon Quartet. Dit alles staat nu op onze website www.muziekopstapel.nl evenals de mogelijkheid om een abonnement te nemen met alle voordelen daarbij. Misschien een idee om met sinterklaas of kerst eens een abonnement op een concertserie cadeau te doen?

Als laatste concert van dit jaar is er op 30 november het concert van het Ragazze strijkkwartet. Begonnen als aanstormend talent - zij traden eerder bij ons op - maar inmiddels een gevestigde naam als strijkkwartet en optredend met een bijzonder programma: werken van Bartók, Piazzolla/Bach, Long en Volans. Voor dit concert zijn nog kaarten beschikbaar.

Kaarten kosten € 25,00 (tot 21 jr.: € 10,00) incl. programma en drankje; te bestellen via muziekopstapel@gmail.com of telefonisch te reserveren bij bestuurslid Simon Been: (0516) 42 66 04.

Met muzikale groet van het bestuur van Stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek.


Oldeberkoop, 27 oktober 2019


Beste muziekliefhebber,

Op zaterdag 30 november 2019 om 20.00uur treedt het Ragazze Quartet op in de Bonifatiuskerk te Oldeberkoop met het programma "Etnos".

Het kwartet speelt op het hoogste niveau klassieke en moderne strijkkwartetten en enthousiasmeert zowel doorgewinterde luisteraars als nieuwkomers voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu. Met hun spraakmakende programma's en met optredens die appelleren aan alle zintuigen, winnen de ragazze (Italiaans voor: meisjes) een steeds groter publiek voor een rijke klassieke muziektraditie. In Oldeberkoop trad het Ragazze Quartet ook in 2014 op, waarbij toen onder meer het 4e strijkkwartet van Béla Bartók met veel succes werd uitgevoerd.

In ETNOS duikt het Ragazze Quartet diep in de muzikale wortels van vier continenten. De vier musici reizen middels het grondige etnografische werk van Béla Bartók, de zwoele, opzwepende tango van Astor Piazzolla, het verfijnde Chinese weefsel van Long Zhou en de swingende Zuid Afrikaanse puls van Kevin Volans in een onstuitbare tocht de wereld over. De geboortegrond van deze componisten klinkt onherroepelijk door in hun muziek. De klanken en wijsjes die van generatie op generatie werden doorgegeven zijn in eigentijdse jasjes beland en opgenomen in meesterwerken van de twintigste eeuw. ETNOS is onderdeel van het overkoepelende traject 'Bartók Bound'.

De vier musici voelen zich sterk aangetrokken tot de strijkkwartetten van Béla Bartók. Deze eigenzinnige componist hervormde gedurende dertig jaar in zes unieke werken niet alleen zijn eigen stijl, maar drukte hiermee ook een stempel op de rest van de muziekgeschiedenis. Het Ragazze Quartet wil een lans breken voor de intense, architectonische meesterwerken van deze bijzondere componist. Daarom verklaren zij zichzelf de komende jaren Bartók Bound. De eerste weerslag daarvan is hun nieuwe cd bij Channel Classics Records met drie strijkkwartetten van Bartók, nrs 1, 2 en 4. Deze cd werd zeer lovend (met vijf sterren) ontvangen. In Oldeberkoop klinkt ditmaal het 5e strijkkwartet. Het wordt weer een heel bijzonder concert!

Tip: Twee restaurants van Oldeberkoop bieden voorafgaand aan het concert een concertmenu. U kunt hiervoor bij hen reserveren:
- Hotel Restaurant Lunia, telefoon: (0516) 45 25 55
- Gasterij Hof van Oldeberkoop, telefoon: (0516) 45 14 90


Kaarten kosten € 25,00 (tot 21 jr.: € 10,00) incl. programma en drankje, te bestellen via muziekopstapel@gmail.com of telefonisch te reserveren bij bestuurslid Simon Been: (0516) 42 66 04.

Met muzikale groet van het bestuur van Stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek.


Oldeberkoop, 18 oktober 2019


Opera voor kinderen in Oldeberkoop


Amsterdam Wind Quintet, Talitha van der Spek en Thomas de Bruijn

Amsterdam Wind Quintet, Talitha van der Spek en Thomas de Bruijn (Kinderconcerten)
(foto Chris Breider)Op 18 oktober is een kinderversie van opera Assepoester uitgevoerd voor circa 330 leerlingen van acht basisscholen uit Oost- en Weststellingwerf.

De muziek is van Rossini, uit zijn opera La Cenerentola (= Assepoester). Het concept en de Nederlandse teksten zijn van kinderboekenschrijfster en dichteres Ymkje Swart, in samenwerking met Talitha van der Spek. Tenor Thomas de Bruijn zong de rollen van Snoes, Don Dinges en Prins Zondernaam. Mezzosopraan Talitha van der Spek zong de rollen van de jonge en de volwassen Assepoester. De vijf blazers van het Amsterdam Wind Quintet verzorgden de instrumentale muziek. Twee van de blazers vervulden tevens de rol van de boze stiefzusters.

De driemaal achtereen uitgevoerde opera was een groot succes. Bijzonder is dat jonge kinderen (groep 5-8) van de diverse, vaak zeer kleine, scholen keurig rustig bleven luisteren naar muziek en aria's van Rossini. En na afloop bijna allemaal zeiden dat ze het "leuk" of "mooi" vonden. De kinderopera werd door de musici dan ook prachtig uitgevoerd.

De organisatie van dit bijzondere gebeuren lag, evenals bij de op 19 oktober 2018 uitgevoerde kinderconcerten, in handen van Stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek en Kunst en COO in Ooststellingwerf. Deze bijzondere voorstelling voor kinderen is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de scholen uit de Impuls subsidieregeling en door donaties van Stichting De Oolde Schoele, Stichting Bercoop Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds


© Alle rechten en programmawijzigingen voorbehouden